Formulari de cerca

Rafelbunyol cerca finançament a Brussel·les per acabar amb les inundacions
5/07/2017

L'Alcalde de Rafelbunyol, Fran López, acompanyat per la tècnic municipal Marta Fernollosa, al costat dels representants de La Pobla de Farnals, Massamagrell, Museros, el Puig i Puçol es troben a Brussel•les cercant el finançament necessari per a acabar amb les inundacions. Per a açò, han exposat davant la Unió Europea el seu projecte "Blue Line", un pla liderat per Rafelbunyol, per a desviar, drenar i aprofitar l'aigua de les pluges torrencials.

El projecte inclou la construcció d'un parc inundable de recollida d'aigua i un carril bici amb paviment drenant, valorat en uns 5,8 milions d'euros, el 80 per cent dels quals serien finançats amb el programa Urban Innovative Actions (UIA) per a «solucions urbanes» que impulsa la Comissió Europea, i el 20% pels mateixos consistoris. A més, el pla ja ha sigut considerat «avaluable» pels responsables del UIA, que al setembre o octubre anunciaran si comptarà amb els 4,6 milions de finançament perquè les obres s'inicien al novembre.

El pla ha sigut batejat com «Blue Line» («línia blava») perquè, tal com explicava Fran López, el sistema forma una espècie de «cercle blau que envolta els municipis de manera intel•ligent, emprant estructures, mecanismes i tecnologies sostenibles per a la contenció i recol•lecció de l'aigua de pluja». «Així aconseguiríem desviar l'aigua de pluja de zones amb alt risc d'inundació, i a més recanalizar-la cap a zones de contenció i emmagatzematge per al seu posterior ús», va afegir el regidor socialista.

Tal com va exposar la tècnic Marta Fenollosa, els «desafiaments urbans del projecte Blue Line se centren en tres arestes». La primera és la reducció del risc d'inundacions mitjançant infraestructures de drenatges sostenibles tant en nuclis urbans com en camins, alhora que es realitzarà un parc inundable de recollida d'aigua a la Pobla de Farnals i es realitzarà un carril bici amb paviment drenant que una els sis municipis. El segon és promoure la reutilització de l'aigua de vessament per a aprofitar-la en el reg, neteja de carrers, etcètera. I el tercer objectiu és impulsar el drenatge urbà sostenible, per al que es faran treballs de «conscienciació de la ciutadania» i promoció dels mateixos.

Fran López va destacar el «bon acolliment» que ha tingut el «Blue Line» pel seu «enfocament innovador per al drenatge urbà sostenible a partir d'un esforç conjunt supramunicipal, promogut per les autoritats urbanes participants en una estratègia comuna per a la gestió sostenible de l'aigua a llarg termini». «El valor afegit es basa perspectiva col·laborativa dels sis municipis, incloent aspectes relacionats amb reutilització de l'aigua, reducció del risc d'inundació i mobilitat urbana a una escala encara no implementada a Espanya i Europa», va concloure el regidor.

El viatge va incloure una trobada amb els responsables de l'oficina de la Fundació Comunitat Valenciana Regió Europea (Fcvre), i amb els membres de la European Regions Research and Innovation Network (Errin), organització que reuneix a representants de 70 regions de la Unió Europea i té com a objectiu la promoció de projectes de millora urbanística com el «Blue Line» i la seua posada en comú amb altres plans similars dins de la UE.

Els representants de l’Horta Nord, a més d'exposar el seu pla, van conéixer altres projectes relacionats amb les inundacions i l'aprofitament de l'aigua d'administracions públiques de Bretanya (França), Leeuwarden (Països Baixos) i Moravia (República Txeca). «Han oferit idees molt interessants i ja hem acordat seguir en contacte per a millorar els nostres respectius projectes», assenyalava ahir l'alcalde de Rafelbunyol, Fran López.

Àrees